Vergi Kanunlarında Yapılan Düzenlemeler Resmi Gazete’de Yayımlandı

2 Ağustos 2024Yazan: PKF İstanbul
Sirküler
VERGİ SİRKÜLERİ: 2024-21
SİRKÜLER TARİHİ: 02.08.2024

7524 sayılı Vergi Kanunları ile Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 02.08.2024 tarih ve 32620 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Söz konusu Kanun ile getirilen Kurumlar, Gelir  Katma Değer ve Vergi Usul ile  Diğer  Kanunlara ilişkin düzenlemeler aşağıda özetlenmiştir.

Düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgilere ileriki sirkülerlerimizde yer verilecektir.

1- Serbest Bölgeler Kanununda Yapılan Değişiklik ile yurt içine yapılan satışlardan elde edilen kazanç istisna kapsamı dışına çıkarılmıştır. (Yürürlük Tarihi: 1.1.2025)

Düzenleme ile; Serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere sağlanan kazanç istisnası ihracat gelirleri ile sınırlandırılmıştır.

2- Yatırım Fon ve Ortaklıkları Kazancının Taşınmazdan Kaynaklanması halinde İstisna Uygulaması için Kar Dağıtım Şartı Getirilmiştir. (Yürürlük Tarihi: 1.1.2025)

Kanunun 32. maddesi ile, Kurumlar vergisi kanununun 5-1-d bendine eklenen ifade ile ilgili maddedeki istisnadan faydalanılabilmek için fon ve ortaklıkların (emeklilik yatırım fonları hariç) sahip oldukları taşınmazlardan elde ettikleri kazançların en az %50’sinin, elde edildiği hesap dönemine ilişkin kurumlar vergisi beyannamesinin verilmesi gereken ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar kâr payı olarak dağıtılması şartı getirilmiştir.

Bu süre içerisinde belirtilen orana kadar kârın ortaklara dağıtılmaması durumunda, istisnadan faydalanılması nedeniyle zamanında tahakkuk ettirilmeyen vergiler ziyaa uğramış sayılacaktır.

3- Yap İşlet Devret Yatırımlar İçin KV Oranı % 30 Olarak Belirlenmiştir. (Yürürlük Tarihi: 1.1.2025)

5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 32’nci maddesinin birinci fıkrasında yapılan değişiklik ile Yap İşlet ve Devret Modeli ile Kamu Özel İşbirliği Projeleri kapsamında elde edilen kazançlardan %30 oranında kurumlar vergisi alınacaktır.

4- Yurt İçi Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmiştir. (Yürürlük tarihi: 2025 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara)

Düzenleme ile, halka açılan şirketler ile imalatçı, ihracatçı ve yatırım teşvik belgesi sahibi firmalara sağlanan avantajların korunması amaçlanmaktadır.

Asgari kurumlar vergisi geçici vergi dönemleri için de uygulanacaktır.

İlk defa faaliyete başlayan kurumlar hakkında faaliyete başlanılan hesap döneminden itibaren üç hesap dönemi boyunca asgari kurumlar vergisi uygulanmayacaktır.

5- Küresel Asgari Kurumlar Vergisi Uygulaması Getirilmiştir. (Yürürlük tarihi: 2024 yılı ve izleyen vergilendirme dönemlerinde elde edilen kazançlara)

7524 sayılı Kanunla OECD Model Kuralları dikkate alınarak dünya genelinde elde ettikleri yıllık konsolide hasılatı 750 milyon Avro karşılığı Türk Lirasını aşan çok uluslu işletmelere asgari kurumlar vergisi uygulaması getirilmektedir.

Buna göre bu oranın altında vergi hesaplayan söz konusu şirketlerden tamamlayıcı ek vergi alınacaktır.

Nihai ana işletmenin bulunduğu ülkede de bu vergi alınmazsa bu defa o grubun faaliyet gösterdiği üçüncü ülkeler tarafından alınabilecektir.

6- Katma Değer Vergisi Kanununda Yapılan Değişiklikler Yapılmıştır.

  • Gezi, Eğlence, Spor Ve Amatör Balıkçılık Gibi Faaliyetlerde Kullanılan Araçlar, Özel Tekne Ve Yatlara Limanlarda Verilen Hizmetlere Uygulanan KDV İstisnası Kaldırılmıştır.
  • Birleşme, Devir Ve Bölünme İşlemlerinde, Devreden KDV’nin Kullanımı Vergi İncelemesine Bağlanmıştır.
  • 5 yıl süreyle indirilemeyen KDV’nin indirim hesabından çıkartılarak özel bir hesaba alınması ve gider olarak dikkate alınmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır,
  • Deprem bölgesinde Yabancı Kuruluşlar İçin Yapılan Yardımlar İçin KDV İstisnası sağlanmaktadır.

7- Vergi Aslında Uzlaşma Kaldırılmıştır. (Yürürlük Tarihi: 2.08.2024)

Kanunun 14.maddesi ile, vergi aslı uzlaşma kapsamından çıkarılmakta ve buna ilişkin olarak Vergi Usul Kanununun ilgili maddelerinde düzenleme yapılmaktadır.

Kanunun 16.maddesi ile, Kanunun yayımından önce yapılmış uzlaşma başvurularının değişiklik öncesi hükümlere göre sonuçlandırılmasına yönelik düzenleme yapılmaktadır.

8- Vergi Usul Kanununda Yapılan Değişiklikler Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezaları artırılmıştır. (Yürürlük Tarihi: 2.08.2024)

  • Kanunun 10. maddesi ile, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 352. maddesine göre kesilen usulsüzlük cezaları artırılmaktadır.
  • maddesi ile, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 353. maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezaları artırılmaktadır. Ayrıca, bazı fiillerin tekrarında uygulanacak ceza tutarları artırılmaktadır.
  • maddesi ile, Damga vergisi ödenmemiş kağıtları işleme koyan noterler adına kesilecek asgari özel usulsüzlük cezası tutarı artırılmaktadır.
  • maddesi ile, kayıt dışılıkla mücadele kapsamında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 355. maddesine göre kesilen özel usulsüzlük cezaları artırılmaktadır.

9-  Serbest meslek erbabı ile ticari kazanç sahiplerinin iş yerlerinde hasılat tespiti uygulaması (Yürürlük Tarihi: 01.01.2025)

Kanunun 3. Maddesi ile Gelir Vergisi Kanununa eklenen 69. Maddesiyle serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükellefleri ile kurumlar vergisi mükellefleri bir ay içinde en az üç gün ve bir yıl içinde en az üç ay içinde hasılatlarının tespit edilmesi, tespit edilen hasılatların yıla ibra edilerek bulunacak hasılat ile beyanları arasında %20’yi aşan oranda uyumsuzluk olanların izaha davet edilerek izahın yeterli bulunmaması durumunda hasılat tespitlerinden hareketle vergi tarh edilmesine imkan veren düzenleme yapılmaktadır.

10- Tekno girişim sermaye şirket hisselerinin çalışanlara verilmesi halinde ücret istisnası (Yürürlük Tarihi: 01.01.2025)

Kanunun 2. Maddesi ile, Gelir Vergisi Kanununa eklenen 17. Madde ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca belirlenen kriterlere göre Ar-ge ve tasarım faaliyetlerinde bulunan teknogirişim sermaye şirketlerinde çalışan personele verilen ve ücret olarak değerlendirilen hisse senetlerinin 3 tam yıl elde tutulması halinde asgari ücretin yıllık brüt tutarını aşmayan kısmı için gelir vergisi istisnası sağlanmaktadır.

Düzenlemenin detaylarına ilişkin bilgilere ileriki sirkülerlerimizde yer verilecektir.

Burada belirtilen konularda ilave bilgi ihtiyacında bizimle temasa geçmenizi rica ederiz.

Not: Söz konusu sirkülerlerimiz, dergilerimiz ve yayınlarımızın toplu olarak paylaşıldığı mail listemize dahil olmak isteyen kişi ve kurumlar “info@pkf.com.tr”   adresine e-posta gönderebilir, ya da ekranın sağında bulunan formu doldurabilirler.

(*) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan şirketimiz sorumlu tutulamaz.

PKFİSTANBUL
PKF Istanbul is the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).

“PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL

PKFİSTANBUL
PKF İstanbul, PKF Global'a bağlı bir üye olup, her biri ayrı ve bağımsız hukuki bir varlık olan PKF International Limited üye firmalarının ağıdır. Her bir üye veya yazışma firmasının eylemleri veya eylemsizliği konusunda hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
PKF İstanbul is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
HİZMETLERİMİZSizlere neler sunuyoruz?
Son Yazılar