SGK SİRKÜLERİ: 2025-02 |
SİRKÜLER TARİHİ: 10.01.2025 |
Sosyal güvenlikle ilgili bazı düzenlemeleri içeren torba kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Resmî Gazete’de yayınlanmasına müteakip 01/02/2025 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.
İlgili düzenlemelere göre;
- İmalat sektörü dışındaki özel sektör işverenlerinin malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi için sağlanan 5 puanlık sigorta prim indirimi 01/02/2025 tarihinden itibaren 4 puan olarak uygulanacaktır.
- İmalat sektöründe yer alan işverenler için 31/12/2026 tarihine kadar 5 puanlık indirim devam edecektir. Cumhurbaşkanı ilave 1 yıl uzatma yetkisine sahiptir.
- Vergi indirimi nedeniyle emekli olacaklara ilişkin işlemler SGK tarafından yürütülecektir. Bu sayede engelli emekliliğinde uygulama birliğine gidilecektir. 2008 Ekim ayı öncesinde SSK’lı olanlara “engellilik oranı” esas alınmak suretiyle Gelir İdaresi Başkanlığının Merkez Sağlık Kurulunca engelli indiriminden yararlanma belgesi verilenlere yaş şartı olmaksızın aylık bağlanmaktayken. Bundan sonra, 2008/Ekim ayından sonra ilk kez işçi olanlar ile kamu görevlileri ve esnaflar için vergi indirim belgesi ile emeklilik hakkı sağlanmamakta bunun yerine SGK sağlık kurulları tarafından tespit edilecek en az %40 çalışma gücü kaybı oranına göre emeklilik hakkı bulunacaktır. Böylece sigortalılar arasındaki uygulama farkı ortadan kaldırılacaktır.
Özetle “engelli” kavramı, toplumsal hayata katılımda diğer bireylere göre zorluklar yaşamasına sebep olabilecek fiziksel ya da ruhsal kısıtı (eksikliği) olan kişiler olarak tanımlanmakta iken bundan sonra “çalışma gücü kaybı” kavramıyla sigortalının çalışma hayatına katılımına ilişkin fiziksel veya ruhsal eksiklik tespit edilecektir.
Ayrıca, engelli oranı tespitinde tüm hastalıklar dikkate alınarak toplam oran tespiti yapılmaktayken, çalışma gücü kayıp oranı tespitinde hastalıklar ayrı ayrı değerlendirilmekte ve en ağır hastalık bulgusu esas alınmakta ve buna göre oran belirlenmektedir.
- İş Sağlığı ve Güvenliğiyle ilgili olarak 12 yıldır ertelenen 6331 Sayılı Kanun’un 38. Maddesi yürürlüğe girmiştir. Düzenlemeyle birlikte işyeri sınıflandırmaları güncellenerek İş Güvenliği Uzmanlarının görev alabileceği tehlike sınıfları yeniden belirlenmiştir. Buna göre;
- Az tehlikeli İşyerlerinde A, B veya C sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
- Tehlikeli işyerlerinde A veya B sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
- Çok tehlikeli işyerlerinde yalnızca A sınıfı İş Güvenliği Uzmanları hizmet verebilecektir.
- Kamu işyerleri dahil olmak üzere, 10 ve daha fazla çalışanı olan az tehlikeli sınıftaki işyerleri için işyeri hekimi ve iş güvenliği hizmeti zorunluluğu getirilmiştir.
Not: Söz konusu sirkülerlerimiz, dergilerimiz ve yayınlarımızın toplu olarak paylaşıldığı mail listemize dahil olmak isteyen kişi ve kurumlar “info@pkf.com.tr” adresine e-posta gönderebilir, ya da ekranın sağında bulunan formu doldurabilirler.
(*) Sirkülerimizde yer verilen açıklamalar sadece bilgilendirme amaçlı olup, sirkülerimiz esas alınarak yapılacak işlemler sonucunda doğabilecek zararlardan şirketimiz sorumlu tutulamaz.