7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile Yapılan Düzenlemeler

VERGİ SİRKÜLERİ: 2018-02
SİRKÜLER TARİHİ: 13.03.2021

7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 10/03/2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Yayınlanan kanun ile birlikte birçok kanunda değişiklik yapılmış olup yapılan değişikliklerden bazıları aşağıda belirtilmiştir.

1- Kanunun 2. Maddesi ile 4/1/1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 223. maddesinde defter tasdikine ilişkin hükmü değiştirilmiş ve 13.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Anonim ve Limited Şirketler ile Kooperatiflerin kuruluş aşamalarında defterlerini ticaret sicil müdürlüğünde tasdik ettirmeleri zorunlu hale gelmiştir.

2- Kanunun 18. Maddesi ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 11 inci maddesinin üçüncü fıkrasına eklenen hüküm ile 10.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere şirket kuruluşunun ticaret sicil memurluklarına bildirilmesi durumunda yapılan bildirimin SGK’ya da yapılmış olacağı ve işverenin ayrıca işyeri bildirgesi düzenlemek zorunda kalmayacağı hüküm altına alınmıştır.

3- Kanunun 21. Maddesi ile 10.03.2018 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Şahıs ve Ticaret şirketlerinin ticaret sicilinde tescili için gerekli olan imza beyannameleri ticaret sicil müdürlüğünün yetkilendirdiği personel huzurunda yazılı beyanda bulunmak suretiyle verilecektir.  Şahıs ve şirketlerin ticaret sicilinde tescili için gerekli olan imza beyannameleri ticaret sicil müdürlüğünün yetkilendirdiği personel huzurunda YAZILI BEYANDA bulunmak suretiyle verilmesi yasalaştırılmış, kuruluş esnasında noterde imza beyannamesi hazırlatılma zorunluluğu ortadan kaldırılmıştır.

4- Kanunun 22. Maddesi ile 6102 sayılı TTK’nın 64. Maddesinin 3. Fıkrasının 5. Cümlesi yürürlükten kaldırılmış Anonim şirketler ile Limited şirketlerin kuruluşunda defter tasdikleri ticaret sicili tarafından yapılacağı hüküm altına alınmıştır.

5- Kanunun 23. Maddesi ile 6102 sayılı TTK’nın 428, 430 ve 431. Maddeleri (Organının temsilcisi, bağımsız temsilci ve kurumsal temsilci önerimi ile bunların internet sitesinde yayınlanmasına ilişkin maddeler) 10.03.2018 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırılmıştır.

6- Kanunun 24. Maddesi ile 15.03.2018 tarihinden itibaren şirket kuruluşunda ana sözleşmelerin ticaret sicilin yetkilendirdiği personelin huzurunda imzalanması kararlaştırılmıştır.

7- Kanunun 25. Maddesi ile limited şirketlerin kuruluşlarında tescilden önce bankaya %25 sermaye yatırma şartı 15.03.2018 tarihinden itibaren yürürlükten kaldırılmıştır.

Ek: İlgili Kanuna Ulaşmak İçin Tıklayın

Burada belirtilen konularda ilave bilgi ihtiyacında bizimle temasa geçmenizi rica ederiz.

PKFİSTANBUL
PKF Istanbul is the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).

“PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
PKFİSTANBUL
PKF İstanbul, PKF Global'a bağlı bir üye olup, her biri ayrı ve bağımsız hukuki bir varlık olan PKF International Limited üye firmalarının ağıdır. Her bir üye veya yazışma firmasının eylemleri veya eylemsizliği konusunda hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
PKF İstanbul is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
HİZMETLERİMİZSizlere neler sunuyoruz?
Son Yazılar