2022 Yılı Vergi İndirimi Hakkında Bilgilendirme

29 Aralık 2021Yazan: PKF İSTANBUL
Sirküler
SGK SİRKÜLERİ: 2021-90
SİRKÜLER TARİHİ: 29.12.2021

Bilindiği üzere, 2022 yılı asgari ücretinin belirlenmesiyle birlikte hizmet erbabının ücretinin vergilendirmesi konusunda birçok belirsizlik oluşmuştur. 25.12.2021 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7349 sayılı Kanun ile her ne kadar genel çerçeve çizilmiş olsa da, detaylar için Bakanlık tarafından yayımlanacak “Genel Tebliğ” beklenmektedir. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca taslak metni oluşturulan Gelir Vergisi Genel Tebliği’ne göre özetle aşağıdaki hususları bilginize sunarız:

  • İşçiye ücret ödemesinin yapıldığı ayda geçerli olan asgari ücretin aylık brüt tutarından işçi SGK primi ve işsizlik sigortası primi düşüldükten sonra kalan tutarına (4.253,40 TL) isabet eden ücretler Gelir Vergisi’nden istisna tutulmuştur.
  • Brüt asgari ücrete (5.004,00 TL) kadar olan tutardan Damga Vergisi alınmayacaktır.
  • AGİ uygulaması tüm çalışanlar ve tüm ücretler için tamamen kaldırılmıştır.
  • Gelir Vergisi indirimi yapılırken kümülatif vergi matrahından hiçbir şekilde indirim yapılmayacaktır. (İndirim aylık olarak sadece Gelir Vergisi matrahından yapılacaktır.)
  • İşçinin SGK günü eksik olsa dahi ilgili ayda tam indirim uygulanacaktır. Dolayısıyla ay içinde eksik günü bulunan veya ay içinde işe girişi-işten ayrılışı olan sigortalılar için kıst uygulamasına gidilmeyecek, tam indirim uygulanacaktır.
  • Asgari ücretle çalışan emekliler (SGDP) için, normal çalışan sigortalılara (Tüm Sigorta Kolları) uygulanan vergi indirimi aynen uygulanacaktır. SGDP için ayrıca bir hesaplama yoluna gidilmeyeceğinden asgari ücretli SGDP’li için yıllık toplamda 900,72 TL Gelir Vergisi tahakkuk edecektir.
  • Aynı zamanda birden fazla işverenden ücret alınması halinde, istisna uygulaması, sadece en yüksek ücretin elde edildiği işveren tarafından gerçekleştirilecektir. Dolayısıyla diğer işyerinden aldığı ücret için herhangi bir indirim yapılmayacaktır.
  • İlgili kanunlarında Gelir Vergisi teşviki yer alan sigortalılar için hesaplama yapılırken artık AGİ uygulaması bulunmadığından teşvik kapsamındaki bu ücret ödemelerine, öncelikle istisna uygulanacak ve istisna sonrası vergi ilgili düzenlemelerdeki sınırlamalar çerçevesinde tahakkuktan terkin edilecektir. (Teknoloji Geliştirme Bölgeleri, Ar-Ge, Serbest Bölgeler veya İşsizlik Sigortası kapsamında çalışan işçiler)
  • Kazançları basit usulde tespit edilen ticaret erbabı yanında çalışanların, özel hizmetlerde çalışan şoförlerin, özel inşaat sahiplerinin ücretle çalıştırdığı inşaat işçilerinin, gayrimenkul sermaye iradı sahibi yanında çalışanların elde ettikleri ücretler için vergi karnesi almasına ve karnesini vergi dairesine ibraz ederek vergilerini tarh ve tahakkuk ettirmesine gerek bulunmamaktadır. İlgili hizmet erbabının ücret gelirlerine ilişkin matrahı, asgari ücretin yıllık Gelir Vergisi matrahını aşmaması halinde bu ücretleri için yıllık beyanname verilmeyecektir. Aşması halinde ise istisna kısmı düşüldükten sonra aşan kısım kadar vergilendirme yapılacaktır.

Burada belirtilen konularda ilave bilgi ihtiyacında bizimle temasa geçmenizi rica ederiz.

PKFİSTANBUL
PKF Istanbul is the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).

“PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
PKFİSTANBUL
PKF İstanbul, PKF Global'a bağlı bir üye olup, her biri ayrı ve bağımsız hukuki bir varlık olan PKF International Limited üye firmalarının ağıdır. Her bir üye veya yazışma firmasının eylemleri veya eylemsizliği konusunda hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
PKF İstanbul is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
HİZMETLERİMİZSizlere neler sunuyoruz?
Son Yazılar