Gelir Vergisi Olmayan Ülkeler

Yazının başlığı biraz garip gelebilir. Evet yanlış okumadınız. Dünyada bazı ülkelerde gelir vergisi bulunmamaktadır. Şaşırtıcı değil mi? Bu ülkeler ağırlıklı olarak yeraltı zenginlikler ve turizm gelirleri ile finanse edilen ülkelerdir.

Türkiye gibi yüksek vergili bir ülkenin vatandaşı olarak, gelir vergisi olmayan ülkelerin nasıl bir araya geldiklerine merak edebilirsiniz. Yukarıda da belirttiğimiz üzere bunun cevabı çok basit: Ağırlıklı olarak diğer gelir kaynaklarına sahip olmaları. Örneğin Katar hükümeti petrol ve doğal gazdan bütçe fazlası elde ediyor ve bu da gelir vergisi ihtiyacını ortadan kaldırmaktadır. Aynı durum Umman ve benzeri petrol zengini ülkeler için de geçerlidir. Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri’nin eyaleti olan Nevada’nın doğal kaynakları fazla olmamasına rağmen, eyalet hükümeti turizmden gelir vergisine ihtiyaç kalmayacak kadar gelir elde etmektedir. Bahamalar ve Maldivler gibi gelir vergisi olmayan ülkeler de hükümetlerini aynı şekilde turizm gelirleri ile finanse etmektedirler

Düşük Vergilere karşı Vergi Olmayan Ülkeler

Düşük vergili ve vergisiz ülkeler temel işlevleri aynı diyebiliriz. Ancak her iki kategorideki ülkeler de ayrı vergi sistemleri kullanırlar. Vergisi olmayan ülkeler, herhangi bir gelir vergisi ödemediğiniz basit bir sisteme sahiptir. Düşük vergili ülkeler ise sadece yerel gelir kaynaklarını vergiye yatıran bölgesel sistemler kullanmaktadır. Örneğin Singapur’un bölgesel vergi sistemi, yabancı yatırımlardan değil, sadece yerel gelirden vergi alarak zengin gurbetçileri cezbetmektedir. Singapur’da, yalnızca yerel olarak elde edilen gelir için vergi ödemesi gerekirken, Singapur dışında elde edilen gelirler için vergi ödemesi söz konusu olmamaktadır.

Gelir Vergisi Olmayan 15 Ülke

Bugün itibariyle dünyada gelir vergisi olmayan 15 ülke var. Hepsini sırasıyla birlikte inceleyelim.

  • Bahamalar

Dünyanın en popüler turistik yerlerinden biri olarak, Bahamalar’ın neden gelir vergisi talep etmediğini anlamamak şaşırtıcı değildir. Göz alıcı plajları ve hızla büyüyen ekonomisi ile Bahamalar, gelir vergisi olmayan en yaşanabilir ülkelerden biridir. Paranız olduğu sürece Bahamalar’da yaşam kurmak da çok zor değildir. Geçici oturma izni almak, göçmenlik bürosunda 1000 dolar ödemek kadar basit ve bu izin her yıl yenilenebilir. Ancak özellikle son sıralarda Bahamalar geçici oturumları engellemeye başladığını da belirtmek gerekiyor.  Şayet Bahamalarda uzun süre kalmak istiyorsanız, daimi ikamet çıkarmak için en az 250.000 $ mülk satın almanız bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmakta. Genel bir kural olarak, Bahamalar’a ne kadar çok para yatırılırsa, göçmenlik bürosu tarafından o kadar olumlu muamele görüldüğünü de belirtmekte fayda var.

  • Bahreyn

BahreynBasra Körfezi’ndeki birçok ülke gibi Bahreyn de sakinlerinden gelir vergisi talep etmiyor.

Bahreyn, Basra Körfezi’nde topraklarında petrol keşfeden ilk devletlerden biridir. Bu petrol keşfi, Bahreyn’in dünyanın en zengin ülkelerinden biri ve gelir vergisi olmayan bir avuç ülkeden biri olmasını sağlamıştır. Bununla birlikte, Bahreyn ve diğer birçok Körfez ülkesinin sorunu, daimi ikametgah elde etmenin zor olmasıdır. Bahreyn’de daimi ikametgah kurmak için emekli olmanız, mülke 135.000 $ yatırım yapmanız veya bir Bahreyn şirketine 270.000 $ yatırım yapmanız gerekmektedir. Bahreyn’de daimi ikamet mümkün olsa da, vatandaşlık başka bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bahreyn vatandaşı olabilmek için ülkede art arda 25 yıl yaşamanız ve Arapçayı akıcı bir şekilde bilmeniz gerekir.

Körfez’de vergisiz bir daimi ikametgah arıyorsanız Bahreyn güzel bir seçenek olabilir, ancak vatandaşlık sürecinin pek mümkün olmadığını bilmenizde fayda var.

  • Brunei 

Malezya’nın Borneo adasındaki bu küçük Sultanlık da gelir vergisinden vazgeçecek kadar petrol zenginliğine sahiptir. Brunei vergiden muaf ilginç bir ülkedir fakat Brunei de yaşamak Bahreyn veya Bahamalar’ın aksine son derece zordur. Brunei’de daimi ikamet veya vatandaşlık alabilmek söz konusu değildir. Bu sebeple ikinci bir pasaport planlarına katılabilecek ülkeler arasında olmadığını belirtmemiz gerekiyor.

  • Cayman Adaları

 Bahamalar gibi, Cayman Adaları’nın manzaralı plajları da hükümetini gelir vergisine ihtiyaç duymadan ayakta tutacak kadar turist çekiyor. Ancak, orada uzun vadeli yaşamak istiyorsanız, önemli miktarda yatırım yapmaya hazır olmak gerekiyor. Grand Cayman’da yaşamak istiyorsanız yılda 145.000 dolar kazanmanız ve gayrimenkul veya yerel şirketlere en az 600.000 dolar yatırım yapmanız ve oradan daimi ikamet için sekiz yıl daha beklemeniz gerekmektedir. Çoğu Karayip ülkesinde olduğu gibi, ne kadar çok para yatırırsanız, kalıcı ikametgahı o kadar kolay elde edebilirsiniz. Ancak, Cayman Brac gibi daha az popüler adalardan birine taşınmayı seçerseniz, biraz daha az yatırım yapmaktan kurtulabilirsiniz. Cayman Adaları bu nedenle, daimi ikamet etmek için yatırım yapmak için paranız varsa ilginç bir sıfır vergi seçeneği olabilir.

  • Kuveyt

 Bu listedeki birçok Körfez ülkesi gibi Kuveyt’in de büyük petrol endüstrisi sayesinde gelir vergisi uygulamasına ihtiyacı bulunmamaktadır.  Aynı zamanda dünyanın en yabancı çalışan dostu ülkelerinden biridir. Kuveyt’te yabancı vatandaşlar nüfusun üçte ikisini oluşturmaktadır. Ancak, Kuveyt’te ziyaret etmekten ve iş yapmaktan zevk alırken, orada daimi ikamet etmek için genellikle Kuveytli akrabalara veya ülke içinde resmi bir işe sahip olmak gerekmektedir. Bununla birlikte Kuveyt’in yabancı yatırıma çok fazla ihtiyacı yoktur, bu nedenle yatırımla vatandaşlık da söz konusu değildir.

  • Maldivler

maldivlerGelir vergisinde tek kuruş ödemeden su üstü bir bungalovda yaşadığınızı düşünün. Bunu teknik olarak Hint Okyanusu’ndaki küçük bir ada ülkesi olan Maldivler’de yapabilirsiniz. Bol ve pahalı tatil köyleri sayesinde, Maldivler gelir vergisine ihtiyaç duymamaktadır. Ancak, günlerinizi Maldivler’de vergisiz yaşamak ilk başta kulağa güzel gelse de, orada uzun süre kalmak imkansıza yakındır. Vatandaşlık veya daimi ikamet başvurusunda bulunmak için Sünni Müslüman olmanız gerekmektedir. Müslüman olsanız bile, ülkenin bırakın vatandaşları, yabancıların daimi ikamet etmesi için bir programı yoktur.

  • Monako

 Monako’nun çarpıcı kıyı şeridi yüzyıllardır zengin Avrupalıları cezbetmiştir. Monako’nun dünyanın en iyi vergisiz ülkelerinden biri olması, onu Avrupalı elitler için bir oyun alanı haline getirmektedir. Fransız Rivierası’ndaki bu muhteşem ülke güvenli ve lüks yaşamıyla öne çıkmaktadır. Bununla birlikte Mokano sakinlerinden ve vatandaşlarından toplam sıfır gelir vergisi alır. Ayrıca, ülke yüksek gelirli, vergiden uzak yatırımcıları çekme eğiliminde olduğundan, muhtemelen öngörülebilir gelecek için de gelir vergisi olmayan ülkeler arasında kalacaktır. Aynı zamanda vatandaşı olmak şayet birkaç milyon dolarınız varsa ve servetinizi ispat edebiliyorsanız kolay sayılabilir.

  • Nauru

Nauru, Mikronezya’da Avrupalı denizciler tarafından ilk kez “Hoş Ada” olarak adlandırılan küçük bir ada ülkesidir. Ne yazık ki, ada takma adını tam olarak bilmiyor gibi görünüyor. Çoğu insan Nauru’yu sadece sığınmacılar için Avustralya tarafından işletilen tartışmalı bir gözaltı kampının yeri olarak manşetlere çıktığı için tanımaktadır. Nauru kesinlikle ziyaretçileri diğer Pasifik adalarına çeken büyüleyici özelliklerin çoğuna sahip olsa da, adanın fosfat madencilik endüstrisi ekonomisini yok etmiştir. Hatta yükselen deniz seviyeleri sayesinde Pasifik Okyanusu’na da batıyor olabilir. Aslında Nauru, hükümetin ekonomisini ayakta tutmak için son çabaları nedeniyle vergi almayan dünya ülkeleri arasında yer almaktadır.

  • Umman

Bu listedeki Orta Doğu ülkelerinin çoğu gibi Umman da petrol ve gaz endüstrisi sayesinde gelir vergisine ihtiyacı olmayan varlıklı ve girişimci bir ülkedir. Buna ek olarak, umman devasa petrol ve doğal gaz rezervlerine rağmen, ekonomisini çeşitlendirmek ve pazarlarını yeni fırsatlara açmak için belirgin bir çaba sarf etmektedir. Bu da Ummanı Körfez’de yeni fırsatlar arayan yatırımcılar için Birleşik Arap Emirlikleri’ne harika bir alternatif haline getiriyor. Umman hükümeti yabancı yatırımcılar için yabancı ikamet vizesi sunmaktadır, bununla birlikte ülkenin kapalı yapısı sebebiyle kimi yatırımcılar için yaşamak için uygun ülkeler arasında bulunmamaktadır.

  • Katar

İlk bakışta Katar Basra Körfezi’ndeki komşularına oldukça benziyor. Katar Servetini petrol endüstrisiyle kazanan küçük, varlıklı bir ülkedir. Kültürü son derece muhafazakar olmakla birlikte son yıllarda yabancı yatırımcılar sayesinde hızla modernleşmektedir. Katar’da da diğer körfez ülkeleri gibi petrol ve doğal gaz geliri, hükümetin gelir vergisi almadan ayakta kalmasını sağlamaktadır. Bu benzerliklere rağmen Katar, özellikle yüksek gelişmişlik düzeyi ve dünya siyasetindeki rolü nedeniyle büyüleyici bir ülkedir. Küçük yüzölçümüne rağmen, Katar dünyadaki en yüksek kişi başına gelire sahiptir ve çoğu kişi tarafından orta doğunun en gelişmiş ülkesi olarak görülmektedir. Aynı zamanda küresel ve bölgesel siyasette benzersiz bir rol oynamaktadır. Her ne kadar son yıllarda komşuları ile arasında krizler olsa da Katar nispeten huzurlu ve hoş bir yaşam yeridir ve gurbetçiler için kalıcı ikamet imkanı sunan tek Körfez ülkesidir.

  • Kitts ve Nevis

Kolayca vergisiz ikinci bir yaşam kurabileceğiniz bir yer arıyorsanız, Saint Kitts ve Nevis tam size göre ve işin güzel tarafı bu güzel ada ülkesinde Basra Körfezi’ndeki çoğu vergisiz ülkenin aksine, daimi ikamet etmek için önemli maddi ve sosyal gereksinimleri karşılamaya gerek bulunmamaktadır. Ayrıca yatırım yoluyla vatandaşlığın fiyat etiketi de Monako gibi yerlerdeki benzer programlardan çok daha düşüktür. Karayip adaları 2017’de kasırga hasarına uğradıktan sonra, Saint Kitts ve Nevis, kasırga yardım fonuna 150.000 dolarlık bir bağış ile pasaport ve daimi ikametgah üzerinden vatandaşlık yatırım programıyla yeniden canlandırmıştır. Saint Kitts’te ikinci bir pasaport almak, küresel vergi maliyetini düşürmenin en kolay yollarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

  • Somali

Somali’nin gelir vergisi almamış olmasının en önemli nedeni ülkenin yaşadığı iç karışıklıklardır. Ne yazık ki Somali 1990’ların başında iç savaşa girdikten sonra, hükümet kontrolü yeniden ele geçirmek için mücadele etti. El Şebab gibi isyancı gruplar hala ülke topraklarının büyük arazilerini kontrol etmektedir. Somali merkezi hükümeti Mogadişu’da sadece küçük bir bölgede kontrol sağlamaktaydı. Bugün Somali biraz daha istikrarlı hale gelse de hala iç savaşla boğuşmaktadır. Yaklaşık 40 yıl sonra Etiyopya’dan Mogadişu’ya yapılan ilk ticari uçuş gibi önemli adımlar ülkenin ilerleme umutlarını tazelemiştir.  İç savaş ve karışıkların tamamen sona ermesinden sonra ülke dış borçlarını geri öderken sıfır vergi statüsünün sona ermesi anlamına gelebilecektir.

  • Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap EmirlikleriEkonomik Özgürlük Endeksi’ne göre Birleşik Arap Emirlikleri, ticarete açıklığı ve düşük vergileri sayesinde dünyanın en özgür ülkelerinden biridir. Komşularının çoğu gibi, BAE de petrol ihracatından bol miktarda para kazanmaktadır. Böylece ülke vatandaşları orada vergisiz olarak yaşayabilmektedirler. BAE aynı zamanda yaşaması ve yatırım yapması daha kolay Körfez ülkelerinden biridir. BAE hükümeti açıkça yabancı yatırımı teşvik etmektedir. Dubai gibi şehirler girişimci ruhlarıyla tanınmaktadır. BAE, özellikle güvenlik ve kalkınma açısından çoğu standartta son derece yaşanabilir bir ülke olarak karşımıza çıkmaktadır. BAE’de ikamet etmek diğer Körfez ülkelerine göre çok daha kolaydır. BAE’nde yabancı yatırımcılar için daimi bir ikamet programı bulunmamakla birlikte; ülke vize programları ile ikamet süresi üzerinden gelir vergisi muafiyeti sağlanması açısından avantajlar sağlamaktadır. Hükümet son zamanlarda 10 yıllık ikamet vizesi vermeye başlamıştır. Uluslararası bir ticaret ve finans merkezi olan BAE, bu listede gelir vergisi olmayan en cazip ülkelerden biridir.

  • Vanuatu

Vanuatu’da vergisiz yaşamak istiyorsanız, yatırımla oldukça kolay bir şekilde vatandaşlık alabilirsiniz.

Diğer birçok ada ülkesi gibi Vanuatu da ülkeyi finanse etmek için turizm gelirlerini kullanmaktadır.

Ayrıca, ikinci bir pasaportu hızlı, kolay ve (nispeten) ucuza alabileceğiniz vergisi olmayan birkaç ülkeden biridir. 2015 yılında Vanuatu’da yıkıcı bir kasırga ülkeyi yerle bir ettikten sonra, Vanutu hükümeti yaşanan hasarı düzeltmek için fon toplamaya yardımcı olmak amacıyla yatırım programıyla vatandaşlığını yeniden uygulamaya getirdi. Bugün, Vanuatu’nun yatırım programıyla vatandaşlığı, dünyada alınması en kolay olan ülkelerden biridir. Ayrıca ülke Bitcoin’i yatırım para birimi olarak kabul etmeye bile başlamıştır. Vanutu’da vatadandaşlık Karayipler’deki benzer programlardan önemli ölçüde daha ucuza mal olmaktadır. Bununla birlikte Vanuatu pasaportu son birkaç yılda önemli ölçüde güçlenmiştir ve vize konusunda pek çok ülkeye vizesiz giriş olanağı sağlamaktadır.

  • Batı Sahra

Batı Sahra, diğer adıyla Sahwari Cumhuriyeti gelir vergisi olmayan ülkeler arasında en sorunlu ülkelerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Ne yazık ki bu ülkenin doğal kaynaklar ve turizm gelirleri ülkenin vergisiz statüsünü sübvanse etmek için yeterli değildir. Vergisiz statü özellikle toprak anlaşmazlıkları dolayısıyla oluşmuştur. Batı sahra bir savaş bölgesidir ve istikrarsız yasal statüsü ile birlikte gelir vergisi uygulama şansı olmadığından herhangi bir gelir vergisi bulunmamaktadır

Yazımızın sonunda şunu belirtmemizde fayda var; çifte vatandaş veya Türk vatandaşı olarak bu ülkelerde 183 günden fazla yaşamadığınız takdirde gelirlerinizin tamamından Türkiye’de vergilendirileceksiniz. Fakat yine de olur ya bir gün bu ülkelere taşınırsanız veya ikametinizin büyük bir kısmı Türkiye dışında olursa, bahsi geçen ülkelerin sağladığı vergi avantajını bilinmesi faydalı olacaktır.

PKFİSTANBUL
PKF Istanbul is the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).

“PKF" and the PKF logo are registered trademarks used by PKF International Limited and member firms of the PKF Global Network. They may not be used by anyone other than a duly licensed member firm of the Network.
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
PKFİSTANBUL
PKF İstanbul, PKF Global'a bağlı bir üye olup, her biri ayrı ve bağımsız hukuki bir varlık olan PKF International Limited üye firmalarının ağıdır. Her bir üye veya yazışma firmasının eylemleri veya eylemsizliği konusunda hiçbir sorumluluk veya yükümlülük kabul etmemektedir.
PKF İstanbul is a member of PKF Global, the network of member firms of PKF International Limited, each of which is a separate and independent legal entity and does not accept any responsibility or liability for the actions or inactions of any individual member or correspondent firm(s).
Eski Büyükdere Cad. Park Plaza, No: 14 Maslak İSTANBUL
HİZMETLERİMİZSizlere neler sunuyoruz?
Son Yazılar